Yrkestävlingar Trädgårdsanläggning

...

DENNA SIDA ÄR UNDER UPPBYGGNAD OCH KOMMER SUCCESSIVT ATT UPPDATERAS

Taggat ungt Yrkeslandslag har tävlat i VM juli 2013

Text och bilder : Göran Andersson

Daniel Andersson och Nils-Hugo Lindström har varit och tävlat i trädgårdsanläggning. Den 2–7 juli arrangerades en av världens största tävlingar, WorldSkills Competition (Yrkes-VM), i Leipzig. Mer än 1000 yrkesskickliga ungdomar har gjort upp om medaljerna i 42 yrkesgrenar. På plats att representera Sverige var det svenska Yrkeslandslaget – 25 ungdomar som kämpade om att bli bäst i världen i yrkesskicklighet. Pressen är stor under den här typen av tävlingar och många deltagare missar viktiga moment på grund av nerver. Daniel och Nils-Hugo var väl förberedda säger Björn Gudmundsson, Sverides expert/domare inom Trädgårdsanläggning. I yrket Trädgårdsanläggning tävlar 16 st. 2 mannalag från bland annat länder som Japan, Australien och Canada. Tävlingsuppgifterna är att på 22 timmar utforma en trädgård enl. ritningar som deltagarna har haft tillgång till i 90 dagar före tävlingen, upp till 30% av ritningen kan förändras till tävlingen.

Yrkeslandslaget

Det svenska Yrkeslandslaget började ta form i samband med Yrkes-SM i maj 2012. Guld- och i vissa fall silvermedaljörer i respektive yrke bildar tillsammans det svenska Yrkeslandslaget. Nu har 7 tjejer och 18 killar tävlat i WorldSkills Competition i yrken som hårfrisör, webbdesigner, trädgårdsanläggare, kock och billackerare. Sverige tog 5 medaljer i detta VM, 1 guld, 2 silver och 2 brons (För lista över samtliga deltagare och yrken samt högupplösta bilder, se www.worldskills.se/press). Tävlingarna inleddes på onsdagen kl. 9.15, den första dagen gick det bra för det svenska laget och dagen uppgift blev klar med gott resultat, det var mycket tunga lyft att få kalkstensmuren på plats. Det gick även bra dag två då dammen skulle färdigställas, även här var det mycket tunga lyft och huggning av kalksten, men uppgiften blev klar i tid och även nästa dags uppgift kunde påbörjas. Dag tre var den dag då mycket skulle göras och på något sätt hakade det upp sig, som för de flesta av de andra lagen, och det blev en del arbetsuppgifter kvar till dag fyra. Daniel och Nils-Hugo var väldigt missnöjda med sin insats, vilket de inte behövde vara de hade jobbat mycket proffsigt. Dag fyra var det dags att färdigställa hela anläggningen och ett intensivt arbete inleddes för att arbeta in gårdagens eftersläpning, de jobbade oerhört hårt och lyckades få anläggningen färdig. Vid den slutliga sammaräkning av poäng kunde de duktiga ”grabbarna” från Hvilan Utbildning konstatera att de är en utav de fem bästa trädgårdsanläggarna i Världen. Det finns en regel som säger att om det skiljer 2 poäng eller mindre så delar man placering, så då är de på delad fjärde plats. Vi som var på plats förutom laget och experten var Lars-Åke Holmberg och Göran Andersson.”Grabbarnas” familjer kom på besök och peppade till stordådet. Ett stort grattis till den delade fjärdeplatsen och lycka till i framtiden.

Sverige är Nordiska Mästare i Trädgårdsanläggning

För första gången hölls ett officiellt Nordiskt Mästerskap i Trädgårdsanläggning på Mässan”Nordiska Trädgårdar” i Älvsjö. Det blev en publiksuccé med drygt 50.000 besökare och en tävling i mästarklass. Efter tre dagars anläggande av en trädgård som designats av Ylva Landerholm stod det svenska laget som segrare. Laget som kommer från Hvilans Naturbruksgymnasium består av Daniel Andersson och Nils-Hugo Lindström. Dessa två grabbar vann den svenska uttagningstävlingen i Malmö 2012. Nu väntar VM i Trädgårdsanläggning i Tyskland i början av juli. Årets NM togs hem i hård konkurrens med ett lag från Norge och ett lag från Finland. Ylva är jättenöjd med de resultat som alla tre lagen visade upp. De har klarat det på ett proffsigt sätt och fått fram den trädgård som hon hade tänkt sig när hon gjorde ritningen till tävlingsuppgiften. Klicka här: text och bilder Lennart Korén

Trädgårdsanläggning SM, EM och VM.

Trädgårdsanläggning har deltagit i nationella och internationella tävlingar i samarbete med BYN Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, senast blev det en silvermedalj i London.

Trädgårdsanläggarna, STAF står nu som branschorganisation för tävlingarna och står för de administrativa detaljerna runt tävlingarna.

Trädgårdsanläggarna STAF har tagit fram en handlingsplan och budget som omfattar den del som branschen skall ta ansvar för.

Trädgårdsanläggarna STAF har engagerat sig i detta för att sprida kunskap om vårt yrke och försöka att locka ungdomar in i vårt fantastiska yrke, det är ingen lätt uppgift men vi får försöka informera ungdomarna på alla sätt.

Vi har behov av pengar till deltagare och funktionärer för deras boende och uppehälle i samband med tävlingarna.

Nu är det klart att vi kommer att genomföra ett Nordiskt mästerskap som skall vara på Nordiska Trädgårdar 11-14 april. Det är Sverige, Norge och Finland som tävlar.

Med anledning av detta behöver vi mer pengar för att kunna ge ungdomarna bästa möjliga förutsättningar att genomföra tävlingarna. Mässan har ställt upp med ytor och hjälp med material, och vi har även materialsponsorer.

Våra sponsorer hittills är

(i alfabetisk ordning)

  • Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer (FSK)
  • Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare (FSF)
  • Gröna näringens riksorganisation (GRO)
  • Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA)
  • Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal)
  • Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO)
  • Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund (SKKF)

NYN har beslutat att fungera som ”paraplyorganisation” för deltagande i yrkestävlingar för i första hand Trädgårdsanläggare.

  • Deltagande i Yrkes-SM maj 2012 Malmö
  • Nordiska Trädgårdar 11-14 april 2013
  • Deltagande i VM första veckan i juli 2013 i Tyskland

Läs mer om WorldSkills Sweden samt Trädgårdsanläggarna

YRKES-SM AVGJORDES I MALMÖ

Text o bilder: Lennart Korén

Under tre dagar i vecka 22 arrangerades Yrkes-SM för 21 olika yrken i Malmö Mässhall. Ett av dessa yrken var trädgårdsanläggning där NYN stod som huvudansvarig, med ett antal sponsorer som ställt upp med material och hjälp för att genomföra tävlingen.

Fem lag från tre skolor ställde upp för att få fram en segrare. Dessa skolor var Himmelstalundsskolan i Norrköping, Naturbruksgymnasiet i Uddetorp, Töreboda och Hvilans naturbruksgymnasium i Åkarp.

Lagen hade 15 timmar på sig att anlägga en trädgård på ca 20 m2 Alla lagen hade samma förutsättningar vad gäller ritningen, stenmaterialet, växterna mm. Ritningen som visade den färdiga trädgården hade ritats av trädgårdsingenjör Karin Zell.

Lagen kämpade med att bygga murar, hugga skifferplattor, sätta smågatsten, snickra trädäck och en liten bro av trä. Avslutningsvis planterades buskar och perenner. När slutsignalen gick och domarna hade bedömt alla fem trädgårdarna fanns det ett segrande lag. Detta laget kom från Hvilans Naturbruksgymnasium och bestod av Nils-Hugo Lindström och Daniel Andersson. Förutom äran och guldmedaljen får dessa två grabbar åka till Leipzig i Tyskland och Yrkes-VM 2013.

Hela arrangemanget drog stor publik och ca 15.000 besökare under de tre tävlingsdagarna. Framför allt var det ungdomar från åk 8 och 9 som var där från hela södra Sverige. Det var en lyckad PR för Trädgårdsanläggning, så nu får vi hoppas att det blir fler som söker till våra Naturbruksgymnasier runt om i landet.

Segrande laget i slutfasen av tävlingen
Den färdiga segrande trädgården
Segrarna Nils-Hugo Lindström och Daniel Andersson från Hvilans Naturbruksgymnasium Denna sida är under uppbyggnad och kommer successivt att uppdateras
...